Insändare – Filminspelning i Linköping?

Filminspelning är en gyllene chans (2017-04-13)

Politiskt bråk har uppstått i samband med planer på finansiering av inspelning på Mons Kallentofts böcker. Det är inte speciellt förvånande, men mycket beklagligt för regionen och Linköping.

Ända sedan vi många filmare i länet slöt oss samman i det som är Östergötlands Förenade Filmare har Linköping varit ett motsträvigt kapitel.

Vår idé var att bygga upp länet, som har fantastiska miljöer och logistiska möjligheter till att hysa både stora och små filmprojekt, till att bli det nya epicentret för svensk film. Till mandatperioden 14/18 bestämde sig så Norrköping för att hoppa på tåget och har idag en stabil filmfond. Guldbaggebelönade Peter Grönlund (Tjuvheder) ska spela in sin film i stan och har tilldelats stöd.

Det tillsammans med andra filmprojekt kommer att resultera i ökad turism, arbetstillfällen för lokala filmarbetare och hela näringslivet gör en vinst på det. Enligt siffror från egentligen samtliga bidragsgivare för film så genererar varje skattekrona som läggs på en filminspelning minst 3 kronor tillbaka. Rätt ner i kommunkassan om en så vill. Eller till ytterligare inspelningar. Och få ännu minst 3 kronor per enskild krona tillbaka. På det viset startade Film i Väst som idag har en omsättning på cirka 100 miljoner kronor/år.

Detta är enkla hård fakta. Ändå sätter sig Moderaterna i Linköping på tvären. Att Christian Gustavsson (M) reagerar på hemlighetsmakeriet kan jag gott förstå. Saken är väl snarare den att ska denna inspelning bli av så måste det läggas ut på kommunala bolag. Annars måste mig veterligen kommunens budget förhandlas om och det är en utdragen process och tåget har med all säkerhet redan gått och en kan säga adjö till de 7,4 miljoner som inspelningen skulle generera i vinst. Och då talar vi bara pengar – inte intäkter för turism och den marknadsföring Linköping får av att synas. De summor som kommunen skulle tjäna in på den typ av marknadsföring är näst intill oöversiktliga. Och frågan är om det ens stannar på den summan då det är baserat på intäkter för hela serien, inte per film.

Vi har redan sett resultatet av Linköpings nobb genom att flera filmare har flyttat sina näringsverksamheter till Norrköping. Hur mycket förlorar inte Linköping på det i skatteintäkter?

Hade Linköping med Moderaterna i kommunens ledning lyssnat på oss redan 2013 så hade inte det här problemet funnits idag.

Vill inte moderaterna i Linköping ha en växande regional filmindustri?

I så fall vill jag hälsa till Unlimited stories – ni är med största sannolikhet välkomna till Norrköping, med lite korrigeringar i manus ska det nog gå att ordna. Och så enkelt fick Norrköpings kommun många mer miljoner i stadskassan. Tack Linköping!

Första gången publicerad 2017-04-13 på:
http://www.corren.se/asikter/insandare/filminspelning-ar-en-gyllene-chans-om4593081.aspx

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.